Boulder Artist's Studio

BOULDER, COLORADO

Renovation / Addition

This project was for the replacement of an older studio building that partially obscured the 1890′s original house structure in Boulder, Colorado.  Our new design pulls the studio away from the older house by means of a link building, allowing the historic porch to be rebuilt.  High clerestory windows face the street bringing in subdued light and these window dormers echo the second story dormers of the historic house.

The outside of the house is combination of subtle siding patterns playing off the rhythms of the shingles of the old house.  Clear vertical grain fir siding is given a syncopated spacing and clear fir panels are accentuated with small, grid-like projecting strips.

Inside the studio consists of two interlocking spaces – the main studio and a reading loft.  Their intersection results in a large, soaring space that is open to the rear yard, injecting the natural world into the studio as reflected in the nature-inspired books they create.

The small link that connects the old house to the studio was cut through the house’s 18″ thick stone walls, here exposed as “trim”.

A raw steel spiral stair rises from the polished concrete floors of the studio to the reading loft by way of cork insert treads.

 

Architect:  M. Gerwing Architects

Builder:  Cottonwood Custom Builders

Engineering: Gebau, Inc.

 

Portfolio Category:  Larger Renovations & Additions 


All Portfolio Categories