Hurricane Hill House

Nederland, COLORADO

Renovation / Addition

This project, located on a windy ridge outside of Nederland, Colorado started as a kitchen renovation and then grew to encompass the entire house including a complete re-engineering of the building’s structure.

 twilight

twilight

 Before

Before

 After

After

 Dining Room

Dining Room

 tall grasses image etched in concrete countertoop

tall grasses image etched in concrete countertoop

Battered by western winds coming off the Continental Divide, the existing 3 ½ story house shook violently and had begun to tilt away from wind. In an effort to solve this problem and address the lives of the owners, the new design solved the structural issues and re-conceived the interior landscape of the house. By removing interior walls and adding exterior walls and supports, the house became a unified whole and a pr otecti ng exo-skeleton for the growing family.

 main level plan

main level plan

 Living Room bench

Living Room bench

 Living Room and loft

Living Room and loft

 northwest terrace

northwest terrace

A large, curving masonry wall was built on the west side to support the house and deflect the winds. The new wall also establishes a series of new windows which allow light and the view to pervade the entire living, dining and kitchen spaces.

 entry stair

entry stair

 Kitchen

Kitchen

 

Architect:  M. Gerwing Architects

Project Management: ACI Design:Build

Builder:  Cottonwood Custom Builders

Engineering: Gebau, Inc.

 

Portfolio Category:  Larger Renovations & Additions 


All Portfolio Categories