Sunshine Canyon house, architecture and temporality

asplan01.jpg This is a project currently under construction up Sunshine Canyon, just west of Boulder, Colorado. It is part of an ongoing interest of mine in time and building, a kind of phenomenal temporality. By that I mean that the rather than trying to design a project that is "timeless" or certainly that has faux finishes and materials to make it artificially aged, I designed the house to be a series of linked buildings that are individually simple, vernacular forms but in combination raise questions of their making. Each building's details and forms are not strictly consistent but rather make a theme-and-variation syncopation. Making a building with the capacity, maybe the insistence, for multiple readings and interpretations lends a layered identity to the project. Taking cues from the owners and the basic phenomena of the site, the project steps down a steep, rocky hillside, part village, part house. The courtyard creates a internalized, domestic landscape that then extends and projects itself out to the site and the world beyond.

Computer model by Mark Gerwing, 2006.