Valley Lane House


New Construction

Sitting on a steeply sloping site in the foothills outside of Boulder, this house was designed for a family moving from Los Angeles who wanted the contemporary/ modern feel of a southern California aesthetic, but adapted to the Colorado environment and climate.

To address the environmental challenges of the location, the house stretches along the slope, minimizing the amount of disturbance. Simply divided into two major rectangular parts, the house consists of public and private portions. These areas are linked by an inverted sloped roof with continuous beams which span across the building.

Living Room and Dining Room
Dining Room
Master bathroom shower
art niche

The roof sections angle upward to the western views, simultaneously reflecting and reacting to the extremity of the slope. The home’s overall order of public/private is further emphasized by highlighting the positions of children/parents, owners/guests, and work/play.

Main Level floor plan
Family room

Close collaboration with the clients allowed the construction of the house to be completed within a very short schedule and for a very economical budget.

twilight image

Architect: designed by Mark Gerwing as Principal at Arcadea, Boulder

Builder: Anderson Brothers Contractors

Structural Engineer: Jon X. Giltner

Photography: Imagica and Mark Gerwing


Portfolio Category:  Residential New Construction

All Portfolio Categories