data-layout-label="Header Content: Boulder Architecture Firm - Boulder Architects "

retail and restaurants

Tahona Restaurant, Boulder, Colorado

currently under construction This project consists of the renovation of an exisitng restaurant on Pearl Street in Boulder, Colorado.  The existing restaurant interior was redesigned to accommodate better seating and the nightly shift of the venue from a sit-down restaurant to a nightclub.

We modeled the project extensively to try out different concepts with the space as both a restaurant and a nightclub, changing the venue's occupancy from 30 to almost 100 people.

currently under construction

Architect: M. Gerwing Architects

Project Architect: Mark Gerwing

Arugula Ristorante and Bar

Arugula is a small, 70-seat restaurant located in north Boulder, Colorado.  The design of the space works with the existing configuration and inserts both modern and traditional elements to reflect this new  restaurant's  eclectic mix of traditional recipes and modern preparations.

Owner/Chef: Alec Schuler Architect: M. Gerwing Architects Design consultant: McGinty Contractor: ABL Construction Art/Sculpture: Javan M. Stackley Cabinetry: Laak Woodworks

The Reef Restaurant, Boulder, Colorado

This 3,000 square foot piano bar/restaurant was built on the ground floor of a new mixed-use building in Boulder, Colorado. Focusing the seating toward the stage, a continuous ribbon of circulation weaves between this seating and the raised bar area. A number of interior schemes were investigated using recycled and cast-off materials, to create a dynamic ceiling.

Designed as Principal at Arcadea Mark Gerwing Project Architect Builder: by Owner

The Falls, Coral Gables, Florida

The Falls is a large open-air retail center in Coral Gables, Florida designed by Mark Gerwing while at Anthony Belluschi Architects in 1994-5.  The center is composed of a series of covered walkways on either side of a water garden protecting shoppers from the harsh sun and frequent rainfall.

The overall project consisted of adding approximately 250,000 sf of retail space and designing the outdoor areas in three distinct sections to assist with wayfinding and to provide orientation.

 

 

 

Each section of the center has a different variation-on-a-theme of canopies, overhangs, rails and materials emphasizing the scale of each of the differing circulation and gathering spaces.

Architects:  Anthony Belluschi Architects

Project Architect:  Mark Gerwing

 

Crate and Barrel, Raleigh, N.C.

This 14,000 square foot store fit-out is located along a difficult passage within a large, regional shopping mall. With only a very narrow opening available as an interior storefront, the design utilizes various ceiling planes, materials and elements to create an architecture that is visually enticing without sacrificing the flexibility of the floor plan. This project also acted as prototype for Crate and Barrel's new design aesthetic by incorporat ing a series of new materials usages including zinc panels and displays as well as more energy-efficient lighting.

Designed as Senior Associate at Kathryn Quinn Architects Mark Gerwing, Project Architect Photography: Stacey Root and Mark Gerwing

The Shops at Northbridge, Chicago, Illinois

The Shops at Northbridge on Chicago's Miracle Mile section of Michigan Avenue is an enclosed, curving arcade of 50 shops and restaurants connecting the Nordstrom's to Michigan Avenue.  Soaring above the shifted streetscape of Grand Avenue, the curving retail center skirts around the existing historic McGraw Hill building.

The retail center consists of a set of parallel, curving walkways that span from Michigan Avenue to the Nordstrom's building one block west.  Spanning over Grand Avenue, the project was designed as a bridge-like structure on one side and a solid, volumetric mass on the other side.

The project was initially designed by Mark Gerwing at Anthony Belluschi Architects from a series of schematic sketches and detailed plans for conserving the McGraw Hill building.  The McGraw Hill building was largely dismantled and its historic carved limestone panels reinstalled on a new structural framework.

Architects:  Anthony Belluschi Architects

Project Designer (Schematic Design):  Mark Gerwing